fbpx
loader image

Így változtatta meg a koronavírus parkolási szokásainkat

Smart-Lynx-Okos-Parkolás-Koronavírus borító

Március elején volt egy éve, hogy a koronavírus megjelent az életünkben. Az első korlátozó intézkedéseket 2020 március közepén vezették be itthon, tehát már egy éve szigorú szabályok között kell élnünk hétköznapjainkat.

A járvány és a hozzá kapcsolódó korlátozások – az élet sok más területéhez hasonlóan – a belvárosi parkolási szokásokat is megváltoztatták. Ezek a változások az Okos Parkolási megoldásunk által biztosított adatokból is egyértelműen kirajzolódnak.

Az alábbi elemzés azt vizsgálja, hogy Budapest V. kerületében hogyan változott a parkolóhelyek átlagos kihasználtsága 2020 és 2021 január-februári adatait összehasonlítva.

 

 

Talán az egyik legszembetűnőbb változás, hogy hétköznapokon, csúcsidőben (8:00-13:00 között) mennyire megemelkedett a parkolóhelyek napközbeni kihasználtsága. A számok tekintetében ez azt jelenti, hogy 98%-ra nőtt az átlagos kihasználtság, míg a koronavírus előtti kihasználtság ezzel szemben átlagosan 92% körüli értéket vett fel. Ez elsőre talán nem tűnik számottevő különbségnek, de a gyakorlatban azt jelenti, hogy szinte lehetetlen szabad parkolóhelyet találni ebben az időszakban – a szabad parkolóhelyek száma átlagosan 75%-kal csökkent:

 

a koronavírus előtt csúcsidőben átlagosan 400 feletti szabad parkolóhely volt elérhető az autósok számára az V. kerületben, ez a pandémia alatt alig 100 parkolóhelyre csökkent.

 

A kijárási korlátozások, valamint az éttermek, egyes üzletek és szórakozóhelyek bezárásának hatásai leginkább az esti és a hétvégi foglaltsági adatokban mutatkoznak, ami önmagában nem meglepő, hiszen jellemzően ekkor jártak kikapcsolódni az emberek. Ami már érdekesebb, hogy milyen mértékű ez a visszaesés: a koronavírus előtt hétvégenként is egész nap 85% és 97% között mozgott a parkolóhely-kihasználtság, a járvány alatt ez inkább csak 70-80% volt.

A leglátványosabb visszaesés a szombat estéken látszik: járvány előtti átlagosan a parkolóhelyek 95%-a volt foglalt, a járvány alatt ez alig több, mint 70%-ra csökkent.

Az V. kerület szintjén ez közel 1.300 autó és a velük érkező vendégek elmaradását jelenti egy átlagos szombat estén.

Látható tehát, hogy a koronavírus alatt a parkolóhely-keresés jellemzően még nagyobb kihívás elé állítja az autósokat. A belvárosban kiépített Okos Parkolási megoldás többek között erre a problémára nyújt megoldást a Parker alkalmazással, amely a szabad parkolóhelyek megtalálásában segíti a felhasználókat.

A Smart Lynx Kft. Okos Parkolás megoldása 2019 óta üzemel több mint 4700 parkolóhelyen Budapest V. kerületében, valamint 100 parkolóhelyen a XIII. kerületben.

Érdekel okos Város megoldásunk?

Legfrissebb posztjaink