loader image

Az okos parkolás előnyei és potenciális alkalmazási területei

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

A modern technológiák életünk egyre több területét teszik egyszerűbbé és kényelmesebbé, nincs ez másként a parkolással sem. Az elmúlt évtizedben a parkolási ágazatban számos technológiai újítást vezettek be: szenzorokat és kamerákat a parkolóhelyek kihasználtságának monitorozásához, mobil alkalmazásokat, amelyek megmutatják a közterületi és/vagy zárt téri szabad parkolóhelyeket, vagy lehetővé teszik a parkolás kifizetését és (néha) lefoglalását, vagy például automatikus rendszámfelismerő (ANPR) rendszereket.  Az okos infrastruktúra és az IoT-megoldások alkalmazása alapjaiban változtatták meg a parkolásban rejlő lehetőségeket, hiszen segítségükkel lehetővé válik a kereslet hatékonyabb kezelése, a kínálat optimalizálása, valamint a fogyasztói igények magasabb szintű kielégítése. 

Cikkünk célja, hogy bemutassuk a jelen okos parkolási megoldásainak főbb előnyeit fókuszban az okos parkolószenzorokkal, továbbá feltérképezzük a szenzorok további lehetséges alkalmazási területeit. 

Mik azok az okos parkolószenzorok és hogyan működnek? 

Ha jártas vagy a témában, nyugodtan ugord át ezt a bekezdést, ám ha még csak most ismerkedsz a területtel, röviden összefoglaljuk, amit a parkolószenzorokról tudni érdemes. 

Az IoT technológiára épülő okos parkolószenzorok különböző detektációs mechanizmusok segítségével – mint például a magnetométer vagy a radar – érzékelik az adott parkolóhely foglaltsági állapotát, amely adatot aztán továbbítanak egy központi rendszerbe az adatok különféle hasznosítása érdekében. Ilyen például a szabad parkolóhelyek applikációban történő megjelenítése az autósok számára. 

A foglaltsági adatok összegyűjtésének ez a legmegbízhatóbb módja, azonban léteznek kamera-alapú megoldások is, egy korábbi cikkünkben már kitértünk arra, hogy mik a fő eltérések az egyes technológiák, valamint a szenzorok érzékelési mechanizmusai között. Ha még többet szeretnél megtudni a Smart Lynx parkolószenzorairól, látogasd meg Okos Parkolószenzor aloldalunkat.

Értékteremtés a parkolásban – adat, adat, adat

Egy parkolásüzemeltetésért felelős szakember számára – legyen szó városokról, vagy akár P+R parkolókról – az egyik legnagyobb érték a szenzorok által gyűjtött adat, hiszen a bevételi forrást jelentő parkolóhely egy olyan erőforrás, amely csak korlátozott mennyiségben áll rendelkezésre, és kapacitásbővítésre egyáltalán nincs, vagy csak korlátozottan nyílik lehetőség.  Így kiemelten fontos, hogy a parkolóhelyekkel a lehető legoptimálisabb módon gazdálkodjanak, az adatvezérelt üzemeltetés és döntéshozatal épp ezt teszi lehetővé. Egy okos parkolórendszer kiépítésének tehát számos előnye és felhasználási területe van, tekintsük át a legfontosabbakat: 

Hatékonyságnövelés. A parkolószenzorokkal felszerelt parkolóhelyek pontos képet adnak a helyek kihasználtságáról, amely biztosítja a parkolási infrastruktúra hatékony menedzsmentjét. A valós-idejű foglaltsági adatok segítségével az autósok egyből a szabad helyekre navigálhatnak, így növelve a parkolóhelyek kihasználtságát és az árbevételt, valamint csökkentve a forgalmi torlódásokat. Ilyen rendszer működik Budapest V. és XIII. kerületében is, amely segítségével a járművezetők valós időben megtalálhatják a szabad utcai parkolóhelyeket a Parker alkalmazás segítségével. Az adatok alkalmazhatóságának csak a képzelet szab határt: többek között lehetőség nyílik a rakodó-, mozgássérült-, és elektromos töltőhelyek valós kihasználtságának nyomon követésére, lehetőséget biztosítva a helykiosztás hatékony újrarendezésére. Emellett a parkolóőrök útvonala is optimalizálhatóvá válik, hisz célirányosan tudnak ellenőrizni olyan helyeken, ahol új parkolási esemény történt.

Dinamikus árazás. A dinamikus árképzés számos iparágban – pl. légitársaságoknál és szállodáknál – bevett gyakorlat, a parkolási ágazatban mégis viszonylag ritkán alkalmazzák. Madridban például 2014-ben vezették be, hogy a parkolási díj a jármű károsanyag kibocsátásától, valamint a parkolóhelyek aktuális kihasználtságától függ, vagyis a forgalmasabb időszakokban magasabb díjat kell fizetniük a parkolóhely-keresőknek. Minden üresen álló parkolóhely elmaradt nyereséget jelent a magán- és közparkolók üzemeltetőinek, az aktuális kihasználtságon alapuló dinamikus árazás azonban egyedülálló lehetőséget biztosít a parkolási bevételek maximalizálására.

Értéknövelt szolgáltatások. Alapvetően már az is emeli a nyújtott szolgáltatás minőségét, hogy a parkolóhelyet kereső ügyfelek vagy lakosok pontosan tudják, hol találnak szabad helyet, azonban ez csak egy a számos kiaknázandó lehetőség közül. Például a különböző parkolóhely-típusok megkülönböztetésével – legyen az mozgáskorlátozott-, rakodóhely, vagy elektromos töltőállomás – a felhasználók tájékozódhatnak arról, hogy hol találhatóak a számukra releváns helyek, és hogy azok épp elérhetőek-e. A szenzorokat RFID technológiával kiegészítve az is megvalósítható, hogy a parkoló jármű azonosításával ellenőrizzék, hogy valóban csak az arra jogosultak parkoljanak az adott helyen. Értékteremtő erővel bírhat továbbá egy parkolóhely-foglalási rendszer bevezetése, amely lehetővé teszi az autósok számára, hogy előre lefoglalják és kifizessék a parkolóhelyet, kiküszöbölve az szabad parkolóhely keresésével járó stresszt és bizonytalanságot.

Felhasználói és környezeti előnyök. Az okos parkolórendszerek kiépítéséből az autósok is profitálnak. Kevesebb időt kell parkolóhely-kereséssel tölteniük, vagyis kevesebbet autóznak feleslegesen, ami nem csak a stressztől és extra üzemanyag-felhasználástól kíméli meg őket, de környezeti előnyökkel is jár az alacsonyabb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően. Így a környék levegőminősége és zajterhelése is mérséklődik.

Konklúzió

Úgy gondoljuk, hogy a parkolás szektorban azok tudnak sikeresek lenni a jövőben is, akik innovatív megoldásokkal és az elérhető okos parkolási technológiákban rejlő potenciál kiaknázásával folyamatosan fejlesztik erőforrásaikat, javítva az ügyfélélményt, ezzel egyidejűleg pedig optimalizálva parkolási infrastruktúrájuk működését. A Smart Lynx Okos Parkolás és Parkolástechnika megoldásai ehhez biztosítják a szükséges eszköztárat.

Érdekel okos Város megoldásunk?

Legfrissebb posztjaink