fbpx
loader image

Innovatív Okos Város
megoldások
Budapest V. kerületében

A Smart Lynx megoldásainak köszönhetően Budapest V. kerülete közelebb került ahhoz, hogy a közterület-gazdálkodási kérdésekben még megalapozottabb döntéseket hozhasson, így biztosítva a kerületben élők, az itt dolgozók és ide látogatók számára a hosszú távon élhető környezetet.

A mindig zsúfolt belvárosi környezetben sok V. kerületi lakos, dolgozó és látogató mindennapjait keseríti meg az utcai parkolóhely-keresés.

Naponta átlagosan több mint 30 000 autós halad át a 2,6 négyzetkilométernyi területen, amely gépjármű forgalom - becslések szerinti - 30%-át parkolóhelyet kereső autók teszik ki.

 A parkolóhely után kutató autósok összesen nagyjából 5 200 közterületi parkolóhelyen osztozkodnak, így különösen nagy problémát jelent a parkolóhelyek szűkössége és területileg változó kihasználtsága. Ez nagyobb forgalomhoz, torlódásokhoz és ebből adódóan a levegőminőség romlásához vezetett a kerületben. Emellett az is kihívás elé állította a kerület vezetését és illetékes döntéshozóit, hogy a zsúfolt kis belvárosi utcákon áthaladó forgalom optimalizálásához nem állt elegendő adat a rendelkezésükre. Így nem tudták időben azonosítani a forgalmi anomáliákat, csökkenteni az esetleges karbantartási és egyéb munkálatok miatti forgalmi fennakadásokat, és a forgalmi változtatások hatásainak mérésére sem volt lehetőség.

2018
Pilot időszak
135 szenzor
2018
2019
Első szakasz
1315 szenzor
2019
2020
Második szakasz
2385 szenzor
2020
2021
Harmadik szakasz
1500 szenzor
2021

A Smart Lynx erre, a kerület lakóit, autós forgalmát és vezetőségét egyaránt érintő, összetett problémára nyújtott segítséget innovatív Okos Parkolási és Forgalomszámláló megoldásaival. Az Okos Parkolási megoldás pilot időszaka 2018-ban kezdődött. Ennek sikereit követően az éles rendszer három szakaszban került kiépítésre. 2019 tavaszán a déli városrészben épült ki a rendszer, ahol 1 315 parkolószenzor került telepítésre, majd ezt követte 2020 tavaszán a kiépítés második szakasza további 2 385 szenzorral a kerület középső és északi részén. A harmadik ütem 2020 őszén kezdődött és 2021 tavaszáig tart, melynek befejeztével a kerület utcai parkolóhelyeinek 100%-áról, vagyis több mint 5 200 helyről váltak elérhetővé valós idejű foglaltsági adatok, amelyet az autósok a Parker mobil alkalmazásban követhetnek nyomon. Az alkalmazás megkönnyíti a szabad parkolóhelyek megtalálását, emellett a mobilparkolás elindításában is segítséget nyújt, így tovább egyszerűsítve a parkolás folyamatát.

Az Okos Parkolási rendszer kiépítésével párhuzamosan a kerület különböző pontjain forgalomszámláló szenzorok is telepítésre kerültek, melyek segítségével a kerület vezetése valós időben képes megfigyelni a kerület be- és kiáramló, valamint a kerületen belüli forgalom alakulását.

A Smart Lynx nem csak a parkolóhely-keresők hétköznapjait teszi egyszerűbbé, hanem komplex megoldást nyújt a parkolás-üzemeltetésért és városfejlesztésért felelős szakemberek számára is. Egy dashboard-on keresztül részletes statisztikai kimutatásokhoz férhetnek hozzá a parkolóhelyek kihasználtságára és a kerületbe áramló autós forgalomra vonatkozóan, amelyek kulcsfontosságú adatok az optimális üzemeltetési és fejlesztési döntések meghozatalához.

A Parker alkalmazást letöltött felhasználók száma mára meghaladja a 42 000-et, és már most is naponta legalább 650-700 autósnak spórol időt, pénzt és idegeskedést. Becslések szerint az alkalmazás használói átlagosan 60%-kal kevesebb időt töltenek parkolóhely kereséssel, ami megközelítőleg 10 percet jelent parkolásonként, és jellemzően 62%-kal közelebb tudnak parkolni az eredeti úti céljukhoz.

Az okos parkolási rendszer hatására jelentősen javultak a környezeti- és életkörülmények a kerületben.

A levegő frissebb lett, csak a Parker alkalmazásnak köszönhetően heti szinten átlagosan 2885 kilogrammal csökkent a szén-dioxid kibocsátás, illetve az alacsonyabb zajszennyezés és a szabad parkolóhelyet kereső autósok számának csökkenése is élhetőbb kerületet biztosít a városlakóknak. Emellett a Parkert használó autósok nem csak elégedettebbek lettek, de még üzemanyagot is spórolnak, egy felhasználó havi szinten átlagosan 1,68 litert.

A Smart Lynx okos parkolási megoldásával az V. kerületnek lehetősége nyílt a kerületi parkolóhelyek valós kihasználtságának nyomon követésére, kihasználhatja a parkolási bevételekben és a teljes infrastruktúra optimalizálásában rejlő potenciált, valamint biztosítani tudja a parkolóhelyek egyenletes és magas kihasználtságát és a bevételek növekedését. Például a rakodóhelyek valós kihasználtságának nyomon követésével a kerület képes optimalizálni a rakodási időszakokat a valós szükségleteknek megfelelően, így biztosítva, hogy valóban csak azon időszakokban zárja el az adott helyet a parkolni kívánók elől, amikor tényleg szükséges, így növelve a parkolási bevételeit.

A forgalomszámlálók segítségével továbbá az V. kerület vezetősége valós időben képes döntést hozni a forgalmat érintő változásokról. Többek között így követték nyomon a Restart Budapest program keretein belül a kerület bizonyos részeit érintő hétvégi autómentesítés kerületi forgalomra gyakorolt hatását.

„Büszkék vagyunk arra, hogy Budapesten elsőként mi tettük elérhetővé lakóink és látogatóink számára az okos parkolás élményét. A 2019 szeptemberi publikus indulás óta a Parker alkalmazást használók száma folyamatosan bővül és ez a parkolási statisztikákban is meglátszik. A parkolóhelyek kihasználtsági aránya megnőtt és területileg kiegyensúlyozottabbá vált, miközben a parkolóhelyet keresők által okozott forgalmi fennakadások is ritkábbá váltak.”
Molnár Gergely
Igazgató, Belváros-Lipótváros Közterület-felügyelet, Budapest

Érdekelnek Okos Város megoldásaink?

Kapcsolódó megoldások