loader image

Innovatív Okos Város
megoldások
Budapest V. kerületében

A Smart Lynx megoldásainak köszönhetően Budapest V. kerülete közelebb került ahhoz, hogy a közterület-gazdálkodási kérdésekben még megalapozottabb döntéseket hozhasson, így biztosítva a kerületben élők, az itt dolgozók és ide látogatók számára a hosszú távon élhető környezetet.

A mindig zsúfolt belvárosi környezetben sok V. kerületi lakos, dolgozó és látogató mindennapjait keseríti meg az utcai parkolóhely-keresés.

Naponta átlagosan több mint 30 000 autós halad át a 2,6 négyzetkilométernyi területen, amely gépjármű forgalom - becslések szerinti - 30%-át parkolóhelyet kereső autók teszik ki.

 A parkolóhely után kutató autósok összesen nagyjából 5 200 közterületi parkolóhelyen osztozkodnak, így különösen nagy problémát jelent a parkolóhelyek szűkössége és területileg változó kihasználtsága. Ez nagyobb forgalomhoz, torlódásokhoz és ebből adódóan a levegőminőség romlásához vezetett a kerületben. Emellett az is kihívás elé állította a kerület vezetését és illetékes döntéshozóit, hogy a zsúfolt kis belvárosi utcákon áthaladó forgalom optimalizálásához nem állt elegendő adat a rendelkezésükre. Így nem tudták időben azonosítani a forgalmi anomáliákat, csökkenteni az esetleges karbantartási és egyéb munkálatok miatti forgalmi fennakadásokat, és a forgalmi változtatások hatásainak mérésére sem volt lehetőség.

Smart-Lynx-parkoló-autók-V-kerület
2018
Pilot időszak
135 szenzor
2018
2019
Első szakasz
1315 szenzor
2019
2020
Második szakasz
2385 szenzor
2020
2021
Harmadik szakasz
1500 szenzor
2021

A Smart Lynx erre, a kerület lakóit, autós forgalmát és vezetőségét egyaránt érintő, összetett problémára nyújtott segítséget innovatív Okos Parkolási és Forgalomszámláló megoldásaival. Az Okos Parkolási megoldás pilot időszaka 2018-ban kezdődött. Ennek sikereit követően az éles rendszer három szakaszban került kiépítésre. 2019 tavaszán a déli városrészben épült ki a rendszer, ahol 1 315 parkolószenzor került telepítésre, majd ezt követte 2020 tavaszán a kiépítés második szakasza további 2 385 szenzorral a kerület középső és északi részén. A harmadik ütem 2020 őszén kezdődött és 2021 tavaszáig tart, melynek befejeztével a kerület utcai parkolóhelyeinek 100%-áról, vagyis több mint 5 200 helyről váltak elérhetővé valós idejű foglaltsági adatok, amelyet az autósok a Parker mobil alkalmazásban követhetnek nyomon. Az alkalmazás megkönnyíti a szabad parkolóhelyek megtalálását, emellett a mobilparkolás elindításában is segítséget nyújt, így tovább egyszerűsítve a parkolás folyamatát.

Az Okos Parkolási rendszer kiépítésével párhuzamosan a kerület különböző pontjain forgalomszámláló szenzorok is telepítésre kerültek, melyek segítségével a kerület vezetése valós időben képes megfigyelni a kerület be- és kiáramló, valamint a kerületen belüli forgalom alakulását.

A Smart Lynx nem csak a parkolóhely-keresők hétköznapjait teszi egyszerűbbé, hanem komplex megoldást nyújt a parkolás-üzemeltetésért és városfejlesztésért felelős szakemberek számára is. Egy dashboard-on keresztül részletes statisztikai kimutatásokhoz férhetnek hozzá a parkolóhelyek kihasználtságára és a kerületbe áramló autós forgalomra vonatkozóan, amelyek kulcsfontosságú adatok az optimális üzemeltetési és fejlesztési döntések meghozatalához.

A Parker alkalmazást letöltött felhasználók száma mára meghaladja a 42 000-et, és már most is naponta legalább 650-700 autósnak spórol időt, pénzt és idegeskedést. Becslések szerint az alkalmazás használói átlagosan 60%-kal kevesebb időt töltenek parkolóhely kereséssel, ami megközelítőleg 10 percet jelent parkolásonként, és jellemzően 62%-kal közelebb tudnak parkolni az eredeti úti céljukhoz.

Az okos parkolási rendszer hatására jelentősen javultak a környezeti- és életkörülmények a kerületben.

A levegő frissebb lett, csak a Parker alkalmazásnak köszönhetően heti szinten átlagosan 2885 kilogrammal csökkent a szén-dioxid kibocsátás, illetve az alacsonyabb zajszennyezés és a szabad parkolóhelyet kereső autósok számának csökkenése is élhetőbb kerületet biztosít a városlakóknak. Emellett a Parkert használó autósok nem csak elégedettebbek lettek, de még üzemanyagot is spórolnak, egy felhasználó havi szinten átlagosan 1,68 litert.
Smart-Lynx-Parker-alkalmazás-autós
smart-lynx-okos-parkolószenzor-V-kerület

A Smart Lynx okos parkolási megoldásával az V. kerületnek lehetősége nyílt a kerületi parkolóhelyek valós kihasználtságának nyomon követésére, kihasználhatja a parkolási bevételekben és a teljes infrastruktúra optimalizálásában rejlő potenciált, valamint biztosítani tudja a parkolóhelyek egyenletes és magas kihasználtságát és a bevételek növekedését. Például a rakodóhelyek valós kihasználtságának nyomon követésével a kerület képes optimalizálni a rakodási időszakokat a valós szükségleteknek megfelelően, így biztosítva, hogy valóban csak azon időszakokban zárja el az adott helyet a parkolni kívánók elől, amikor tényleg szükséges, így növelve a parkolási bevételeit.

A forgalomszámlálók segítségével továbbá az V. kerület vezetősége valós időben képes döntést hozni a forgalmat érintő változásokról. Többek között így követték nyomon a Restart Budapest program keretein belül a kerület bizonyos részeit érintő hétvégi autómentesítés kerületi forgalomra gyakorolt hatását.

„Büszkék vagyunk arra, hogy Budapesten elsőként mi tettük elérhetővé lakóink és látogatóink számára az okos parkolás élményét. A 2019 szeptemberi publikus indulás óta a Parker alkalmazást használók száma folyamatosan bővül és ez a parkolási statisztikákban is meglátszik. A parkolóhelyek kihasználtsági aránya megnőtt és területileg kiegyensúlyozottabbá vált, miközben a parkolóhelyet keresők által okozott forgalmi fennakadások is ritkábbá váltak.”
Molnár Gergely
Igazgató, Belváros-Lipótváros Közterület-felügyelet, Budapest

Érdekelnek Okos Város megoldásaink?

Kapcsolódó megoldások