fbpx
loader image

Innovatív Okos Város megoldások Budapest
XIII. kerületében

A Smart Lynx Okos Parkolás megoldásának köszönhetően Budapest XIII. kerületében, a Szent István Park környékén élők megtapasztalhatják az Okos Parkolás élményét, valamint a városvezetés is bepillantást nyerhet egy jövőbe mutató Okos Város megoldás bevezetésével járó előnyökbe.

Az Okos Várossá válás Budapest XIII. kerületét is régóta foglalkoztatja, mely célt szolgáló programjuk részét képezi többek között a kerületi gépjárműforgalom, valamint a parkolási kihívások csökkentése. A program Okos Parkolási pillérjének elindításában a Smart Lynx szakértelmére támaszkodva, 2019 elején a Szent István park környékének 100 darab közterületi parkolóhelyén Okos Parkolási pilot projektet indítottak. A pilot tapasztalatai alapján a kerület vezetése úgy döntött, folytatja az Okos Parkolási rendszer kiépítését, így 2022 őszén újabb 750 parkolószenzor kerül telepítésre.

Ezzel együtt a kerületi parkolásüzemeltető szakemberek az Okos Parkolás Dashboard segítségével folyamatosan nyomon tudják követni a parkolóhelyek kihasználtságát, valamint ez egyes parkolások hosszát, így következtetve például a helyi lakók, valamint az oda látogató autósok közti arányra. Az adatok és ezzel együtt a környék parkolási szokásainak ismerete lehetőséget nyújt arra, hogy a város- és parkolásüzemeltetés döntést hozzon például arról, hogy a helyi lakók számára biztosít-e alternatív parkolási lehetőséget, felszabadítva a díjköteles közterületi parkolóhelyeket, aminek eredményeképp növelhetők a parkolási bevételek.

A XIII. kerület ezen részén az Okos Parkolás pilot a kezdetek óta folyamatosan működik, megkönnyítve ezzel a környéken szabad parkolóhelyet kereső autósok dolgát, illetve jelentős javulást hozva a lakók környezeti- és életkörülményeiben.

Érdekelnek Okos Város megoldásaink?

Kapcsolódó megoldások