loader image

Innovatív Okos Város megoldások Budapest
XIII. kerületében

A Smart Lynx Okos Parkolás megoldásnak köszönhetően Budapest XIII. kerületében Újlipótváros lakói és látogatói megtapasztalhatják az Okos Parkolás élményét. Emellett a városvezetés is megtapasztalhatja a jövőbe mutató Okos Város megoldás bevezetésével járó előnyöket.

Smart-Lynx-parkolóhely-szent-istván-park

Az Okos Várossá válás Budapest XIII. kerületét is régóta foglalkoztatja. E célt szolgáló programjuk, az úgynevezett Intelligens Kerület koncepció részét képezi többek között a kerületi gépjárműforgalom és a parkolási problémák csökkentése. A program Okos Parkolás pillérjének elindításában a Smart Lynx szakértelmére támaszkodtak, így 2019 elején a Szent István park környékén 100 darab közterületi okos parkolószenzor került telepítésre. A pilot projekt tapasztalatai alapján a kerület vezetése úgy döntött, folytatja az Okos Parkolás rendszer kiépítését, így 2022 őszén újabb 750 parkolószenzorral bővült a rendszer. A fejlesztés helyszíne Újlipótvárosban a Pozsonyi út – Victor Hugo utca – Tátra utca és a Szent István körút által határolt terület.

Az autósok a Parker alkalmazáson keresztül ellenőrizhetik a parkolóhelyek aktuális foglaltsági státuszát, emellett az app a navigálásban is segítséget nyújt. A területen a párhuzamos és merőleges parkolóhelyek között 15 db mozgáskorlátozott hely, valamint több időkorláttal ellátott rakodási terület is található. Különleges kihívást jelentett, hogy a környéken a helyek nagy része kizárólagos lakossági parkolóhely, de szerencsére a Smart Lynx megoldása ezt a helyzetet is könnyedén kezelni tudja. A Parker szűrő funkcióját használva a felhasználók pár kattintással kiválaszthatják a számukra releváns parkolóhely-típust, legyen az mozgáskorlátozott parkolóhely, kizárólagos lakossági parkolóhely, publikus közterületi parkolóhely, vagy akár rakodóhely.

Ezzel együtt a parkolásüzemeltető szakemberek az Okos Parkolás Dashboard segítségével folyamatosan nyomon követhetik például a parkolóhelyek kihasználtságát, az egyes parkolások hosszát, így következtetve a helyi lakók, valamint a kerületbe látogató autósok közti arányra. A környék parkolási szokásainak ismerete lehetőséget nyújt arra, hogy a városvezetés és parkolásüzemeltetés adatvezérelt döntést hozzon stratégiai fontosságú kérdésekben. Ilyen például, hogy szükséges-e a helyi lakók számára alternatív parkolási lehetőséget biztosítani, felszabadítva a díjköteles közterületi parkolóhelyeket, aminek eredményeképp növelhetők a parkolási bevételek.

A XIII. kerületben az Okos Parkolás jelentősen megkönnyíti szabad parkolóhelyet kereső autósok dolgát,  javulást hozva a lakók környezeti- és életkörülményeiben. A rendszer segítségével az autósok időt és üzemanyagot is spórolhatnak, hiszen kevesebbet keringenek feleslegesen, és közelebb találhatnak helyet az úticéljukhoz. A parkolóhely-keresési idő lerövidülésével közvetve csökken a károsanyag-kibocsátás és a zajszennyezettség is a környéken.

Smart_Lynx-okos-parkolószenzor-szent-istván-park

Érdekelnek Okos Város megoldásaink?

Kapcsolódó megoldások