loader image

Parkolás a bevásárlóközpontban
— a pozitív vásárlási élmény a parkolóban kezdődik

Gyakran előfordul, hogy a kereskedelmi létesítmények privát parkolóit P+R célra használják az autósok, hiszen ezek általában nem díjköteles parkolási területek. Ezzel a problémával küzdött az újpesti Tesco áruház is, egészen 2023 decemberéig: hiába az óriási parkoló, az áruházba érkező vásárlók alig találtak parkolóhelyet. Hála a Smart Lynx Kft. által telepített innovatív parkolási rendszernek, ez a probléma végre megoldódott.

A fő problémát az okozta, hogy az áruház kiváló közlekedési elhelyezkedése vonzotta az autósok nagy tömegét, akik kiszorultak a szomszédos, viszonylag kis kapacitású P+R parkolóból. A helyzetet tovább rontotta, hogy a környéken számos nagy, saját mélygarázzsal csak limitáltan rendelkező irodaház van, így az ott dolgozók számára is természetes parkolási opciót jelentett a Tesco parkoló.

Nem csoda, hogy az ingatlan tulajdonosa úgy döntött, fizetőssé teszi a parkolást. Az ingatlan magántulajdon, így jogos elvárás, hogy az ott parkolók fizessenek a szolgáltatásért. Ennek az intézkedésnek a várható eredménye az volt, hogy csökkenni fog a parkoló telítettsége, így könnyebben találhatnak szabad helyet az üzletbe érkező vásárlók.

Egy ilyen forgalmas, sokféle látogatót kiszolgáló parkoló esetén alaposan meg kell fontolni, hogy milyen rendszer mellett tesszük le a voksot, hiszen egyszerre sokféle elvárásnak kell megfelelni.

Fontos, hogy rendkívül gyors legyen a be- és kihajtás, hiszen egy nap több ezer autó is megfordul a parkolóban. Sőt, mint a közlekedés többi területén is, itt is megfigyelhető csúcsidőszak, amikor gyakorlatilag folyamatos az áthajtás a kapukon. Egy-egy áthajtás során már pár másodperc késlekedés is dugót és frusztrációt okozhat. A jegy nélküli, rendszámfelismerésen alapuló Triton rendszer lehetővé teszi a gyors áthaladást, mivel érkezéskor és távozáskor a gépkocsi vezetőjének semmilyen teendője nincs. Nem kell a jegyet keresgélni, nem kell a jegykiadóhoz nyúlni – a rendszám szolgál jegyként, amelyet a rendszer rögzít a behajtáskor és felismer a kihajtáskor.

smart-lynx-fizetos-parkolo-rendszer-aruhaz-automata

A rendszer stabilitása kulcskérdés. Ha bármely ponton zavar keletkezik a parkolási folyamatban, az komoly fennakadást okozhat ekkora forgalomnál. Az áruház számára elfogadhatatlan lenne egy olyan rendszer, amely rendszeresen frusztrációt okoz a vásárlóknak. Az általunk telepített parkolórendszer rendszámfelismerő algoritmusa rendkívül pontos, és kiemelkedően alacsony hibaaránnyal működik. A Tesco áruház sorompós parkolórendszerének stabil működését mi sem bizonyítja jobban, mint hogy nincs szükség helyszíni operátorra. A rendszer üzemeltetését partnerünk, a CarePark távoli eléréssel, hatékonyan, az üzemeltetési központjából végzi. 

Egy vegyes funkciójú, nagy kapacitású parkoló sokrétű fizetési konstrukciót követel. A Tesco parkolójában egyszerre lehetnek jelen egyszeri vásárlók, bérletes P+R használók, a környező irodaházak alkalmazottai, az áruház dolgozói, beszállítók, vagy akár a szomszédos hotel konferencia vendégei. Rendszerünk lehetővé teszi, hogy ez a sokféle látogató mind más-más tarifával vehesse igénybe a parkolót.

Nem mindegy, hogy egy ilyen komplex rendszer mennyire „dobozos”: az üzleti folyamatokat kell a rendszerhez alakítani vagy a rendszer alakítható rugalmasan a megrendelő egyedi igényei szerint? Mi a Triton rendszerrel az utóbbit tudjuk biztosítani. Jelen esetben az volt a megrendelő elvárása, hogy a Tesco vásárlók számára biztosítsunk 3 óra díjmentes parkolást anélkül, hogy az áruháznak új munkafolyamatokat kellene bevezetnie. Például ne kelljen a kasszánál plusz cetlit nyomtatni vagy parkolójegyet validálni. A rugalmas gyártói hozzáállásnak köszönhetően az a megoldás született, hogy a standard Tesco blokk vonalkódját tudja olvasni a rendszer, így a fizetőautomatánál a nyugta beolvasásával könnyedén aktiválható a 3 óra ingyenes parkolás.

Nem utolsó szempont az infrastruktúra beruházási költség igénye, majd a telepítést követően az fenntartási költségek nagyságrendje sem, mint például alkatrész és szerviz díjak. A Triton rendszer azért jó választás, mert nagyon jó ár-érték aránnyal bír: egy modern parkoló minden funkcionális igényét kielégíti, ugyanakkor a büdzsébe is belefér.

Érdekelnek Parkolástechnika megoldásaink?