loader image

Az okos parkolás előnyei és potenciális alkalmazási területei

smart-lynx-blog-smart-parking-sensors-benefits

A modern technológiák életünk egyre több területét teszik egyszerűbbé és kényelmesebbé, nincs ez másként a parkolással sem. Az elmúlt évtizedben a parkolási ágazatban számos technológiai újítást vezettek be: szenzorokat és kamerákat a parkolóhelyek kihasználtságának monitorozásához, mobil alkalmazásokat, amelyek megmutatják a közterületi és/vagy zárt téri szabad parkolóhelyeket, vagy lehetővé teszik a parkolás kifizetését és (néha) lefoglalását, vagy például automatikus rendszámfelismerő (ANPR) rendszereket.  Az okos infrastruktúra és az IoT-megoldások alkalmazása alapjaiban változtatták meg a parkolásban rejlő lehetőségeket, hiszen segítségükkel lehetővé válik a kereslet hatékonyabb kezelése, a kínálat optimalizálása, valamint a fogyasztói igények magasabb szintű kielégítése.

Cikkünk célja, hogy bemutassuk a jelen okos parkolási megoldásainak főbb előnyeit fókuszban az okos parkolószenzorokkal, továbbá feltérképezzük a szenzorok további lehetséges alkalmazási területeit.

Mik azok az okos parkolószenzorok és hogyan működnek? 

Ha jártas vagy a témában, nyugodtan ugord át ezt a bekezdést, ám ha még csak most ismerkedsz a területtel, röviden összefoglaljuk, amit a parkolószenzorokról tudni érdemes.

Az IoT technológiára épülő okos parkolószenzorok különböző detektációs mechanizmusok segítségével – mint például a magnetométer vagy a radar – érzékelik az adott parkolóhely foglaltsági állapotát, amely adatot aztán továbbítanak egy központi rendszerbe az adatok különféle hasznosítása érdekében. Ilyen például a szabad parkolóhelyek applikációban történő megjelenítése az autósok számára.

A foglaltsági adatok összegyűjtésének ez a legmegbízhatóbb módja, azonban léteznek kamera-alapú megoldások is, egy korábbi cikkünkben már kitértünk arra, hogy mik a fő eltérések az egyes technológiák, valamint a szenzorok érzékelési mechanizmusai között. Ha még többet szeretnél megtudni a Smart Lynx parkolószenzorairól, látogasd meg Okos Parkolószenzor aloldalunkat.

Értékteremtés a parkolásban – adat, adat, adat

Egy parkolásüzemeltetésért felelős szakember számára – legyen szó városokról, vagy akár P+R parkolókról – az egyik legnagyobb érték a szenzorok által gyűjtött adat, hiszen a bevételi forrást jelentő parkolóhely egy olyan erőforrás, amely csak korlátozott mennyiségben áll rendelkezésre, és kapacitásbővítésre egyáltalán nincs, vagy csak korlátozottan nyílik lehetőség.  Így kiemelten fontos, hogy a parkolóhelyekkel a lehető legoptimálisabb módon gazdálkodjanak, az adatvezérelt üzemeltetés és döntéshozatal épp ezt teszi lehetővé. Egy okos parkolórendszer kiépítésének tehát számos előnye és felhasználási területe van, tekintsük át a legfontosabbakat:

Hatékonyságnövelés. A parkolószenzorokkal felszerelt parkolóhelyek pontos képet adnak a helyek kihasználtságáról, amely biztosítja a parkolási infrastruktúra hatékony menedzsmentjét. A valós-idejű foglaltsági adatok segítségével az autósok egyből a szabad helyekre navigálhatnak, így növelve a parkolóhelyek kihasználtságát és az árbevételt, valamint csökkentve a forgalmi torlódásokat. Ilyen rendszer működik Budapest V. és XIII. kerületében is, amely segítségével a járművezetők valós időben megtalálhatják a szabad utcai parkolóhelyeket a Parker alkalmazás segítségével. Az adatok alkalmazhatóságának csak a képzelet szab határt: többek között lehetőség nyílik a rakodó-, mozgássérült-, és elektromos töltőhelyek valós kihasználtságának nyomon követésére, lehetőséget biztosítva a helykiosztás hatékony újrarendezésére. Emellett a parkolóőrök útvonala is optimalizálhatóvá válik, hisz célirányosan tudnak ellenőrizni olyan helyeken, ahol új parkolási esemény történt.

Dinamikus árazás. A dinamikus árképzés számos iparágban – pl. légitársaságoknál és szállodáknál – bevett gyakorlat, a parkolási ágazatban mégis viszonylag ritkán alkalmazzák. Madridban például 2014-ben vezették be, hogy a parkolási díj a jármű károsanyag kibocsátásától, valamint a parkolóhelyek aktuális kihasználtságától függ, vagyis a forgalmasabb időszakokban magasabb díjat kell fizetniük a parkolóhely-keresőknek. Minden üresen álló parkolóhely elmaradt nyereséget jelent a magán- és közparkolók üzemeltetőinek, az aktuális kihasználtságon alapuló dinamikus árazás azonban egyedülálló lehetőséget biztosít a parkolási bevételek maximalizálására.

Értéknövelt szolgáltatások. Alapvetően már az is emeli a nyújtott szolgáltatás minőségét, hogy a parkolóhelyet kereső ügyfelek vagy lakosok pontosan tudják, hol találnak szabad helyet, azonban ez csak egy a számos kiaknázandó lehetőség közül. Például a különböző parkolóhely-típusok megkülönböztetésével – legyen az mozgáskorlátozott-, rakodóhely, vagy elektromos töltőállomás – a felhasználók tájékozódhatnak arról, hogy hol találhatóak a számukra releváns helyek, és hogy azok épp elérhetőek-e. A szenzorokat RFID technológiával kiegészítve az is megvalósítható, hogy a parkoló jármű azonosításával ellenőrizzék, hogy valóban csak az arra jogosultak parkoljanak az adott helyen. Értékteremtő erővel bírhat továbbá egy parkolóhely-foglalási rendszer bevezetése, amely lehetővé teszi az autósok számára, hogy előre lefoglalják és kifizessék a parkolóhelyet, kiküszöbölve az szabad parkolóhely keresésével járó stresszt és bizonytalanságot.

Felhasználói és környezeti előnyök. Az okos parkolórendszerek kiépítéséből az autósok is profitálnak. Kevesebb időt kell parkolóhely-kereséssel tölteniük, vagyis kevesebbet autóznak feleslegesen, ami nem csak a stressztől és extra üzemanyag-felhasználástól kíméli meg őket, de környezeti előnyökkel is jár az alacsonyabb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően. Így a környék levegőminősége és zajterhelése is mérséklődik.

Mennyibe kerül egy okos parkolószenzor?

Az okos parkolószenzorok ára igencsak széles skálán mozog, olcsó kínai megoldásokat már akár 70 dollártól kezdődően is találhatunk. Ha ezeket a szenzorokat választjuk, valószínűleg kompromisszumot kell kötnünk a minőség terén, vagyis a szenzorok rövid időn belül lemerülhetnek, meghibásodhatnak, vagy – ami a legvalószínűbb – nem mérnek kellő pontossággal.

Ha a lehető legmagasabb megbízhatóságra és hosszú élettartamra törekszünk, ennél magasabb árral kell számolnunk. Egy teljes rendszer kiépítésének költségei nagyban függenek a parkolóhelyek számától, hiszen az okos parkolószenzorokat parkolóhelyenként kell telepíteni, az útburkolatba süllyesztve vagy annak felszínére rögzítve.  Szerencsére a NB-IoT parkolószenzorok telepítése költséghatékony, hiszen a szenzorok a már meglévő mobil hálózaton keresztül kommunikálnak, az elemes működésnek köszönhetően pedig külső áramforrást sem igényelnek, így a szenzorokon kívül semmilyen más elem (például helyi hálózat, átjátszó stb.) telepítésére nincs szükség.

A megfelelő szenzor kiválasztásának egyik fontos szempontja az élettartam, hiszen lemerülés után általában a teljes eszközt cserélni kell. A legtöbb esetben lehetőség van csak az elemek cseréjére is, de ez általában nem javasolt eljárás, mivel a több éves élettartam alatt a szenzorban található többi, jellemzően nagyon érzékeny alkatrész is elhasználódik. A Smart Lynx okos parkolószenzorai ezen a területen is kiemelkedő teljesítményt nyújtanak 5 évet meghaladó élettartamukkal, valamint további előnyt jelent a szenzorok különleges burkolati kialakítása, amelynek köszönhetően a szenzorok cseréjekor nincs szükség újabb fúrásra.

Konklúzió

Úgy gondoljuk, hogy a parkolás szektorban azok tudnak sikeresek lenni a jövőben is, akik innovatív megoldásokkal és az elérhető okos parkolási technológiákban rejlő potenciál kiaknázásával folyamatosan fejlesztik erőforrásaikat, javítva az ügyfélélményt, ezzel egyidejűleg pedig optimalizálva parkolási infrastruktúrájuk működését. A Smart Lynx Okos Parkolás és Parkolástechnika megoldásai ehhez biztosítják a szükséges eszköztárat.

Érdekel okos Város megoldásunk?

Legfrissebb posztjaink