loader image

Smart City megoldások: az Okos Parkolás

smart-city-megoldasok-az-okos-parkolas-smart-lynx borítókép

A modern városok kihívásai

Világszerte több mint 4 milliárd ember él városokban, előrejelzések alapján ez a szám 2050-re megközelíti a 7 milliárd főt. A városok területe egyre gyorsabb és nagyobb mértékben növekszik, ez pedig még nagyobb terhet ró a infrastruktúrájukra és egyúttal a városvezetésükre, hiszen még jobban kell gazdálkodniuk szűkös erőforrásaikkal. 

Forrás: United Nations Department of Economic and Social Affairs, Population Divison, World Urbanization Prospects (2018)

A megoldásra szerencsére nem kell várni, mivel a jelen digitális technológiáiban megvan a potenciál arra, hogy válaszoljanak a nagyvárosok kihívásaira, mint például a növekvő zsúfoltság, zaj- és levegőszennyezés. A fenntartható városfejlesztés kulcsa az okos város megoldásokban rejlik, amelyek segítségével a városok erőforrás-felhasználása intelligensebbé és hatékonyabbá válik, így biztosítva lakói számára a virágzó és élhető jövőt. 

Itt felmerülhet a kérdés, hogy mit is nevezünk tulajdonképpen okos városnak (vagy másképp intelligens városnak), és hogy mit jelent a gyakorlatban okos városként működni. A következő bekezdésekben tisztázzuk az okos város fogalmát, kulcsterületeit és társadalmi céljait, valamint egy konkrét példán, az okos parkoláson keresztül bemutatjuk annak működését és pozitív hozadékait. 

A smart city fogalma és társadalmi céljai

Fontos megjegyezni, hogy számos definíció és megközelítés létezik, ezek közül ragadtunk ki egyet, ami átfogóan megragadja a lényeget: az okos város fogalma olyan városokat takar, amelyek információ- és kommunikációs technológiát használva növelik működési hatékonyságukat, így biztosítva a kormányzati szolgáltatások minőségének javulását és a polgári jólét növekedését. Kevésbé tudományosan fogalmazva az okos városok a rendelkezésre álló innovatív technológiákat egy jobb és fenntarthatóbb városi környezet kialakítására használják, összekapcsolva a városi infrastruktúra egyes elemeit. Az intelligens városok egyik legfontosabb építőeleme az adat, amelyet megfelelően felhasználva gazdaságosabban működtethető a város, és egy élhetőbb élettér biztosítható a városlakók számára. Fontos még kiemelni, hogy ezek a városok kinézetükben nem térnek el a most megszokott városképtől, a különbségek jóval inkább a működésben keresendők, amelyet az okos parkolás példáján keresztül látni is fogunk.

Egy smart city fő célja tehát a városi funkciók optimalizálása, a gazdasági növekedés elősegítése, és a polgárok életminőségének javítása, ugyanakkor a fenntarthatósági szempontok sem elhanyagolhatók. A smart city fejlesztések kulcsszereplői többek között a városok élén álló polgármesterek és városi tisztségviselők, akik meghatározzák, hogy az okos innovációk milyen szerepet töltenek be egy adott város életében. A smart city megoldásokkal költséghatékonyabbá tehetők a közszolgáltatások, mint például a közlekedés vagy a közbiztonság. Ha a városvezetés tehát úgy tekint az okos technológiákra, mint a fenntartható városfejlesztés innovatív eszközére, abból a polgárok és a környezet is profitál.

Okos város megoldás a gyakorlatban: az Okos Parkolás

Jellemzően a smart city fejlesztések hat alterületét szoktuk megkülönböztetni egymástól, ezek az okos gazdaság, az okos mobilitás, az okos életkörülmények, az okos emberek, az okos kormányzás és az okos gazdaság.  Az okos mobilitás egy fontos eleme az okos parkolás, most ezt a területet vizsgáljuk meg mélyrehatóbban. Az intelligens mobilitási megoldások célja a környezetbarát, gazdaságos és időt spóroló lehetőségek fejlesztése és előre mozdítása. Számos ilyen megoldás létezik, a teljesen új közlekedési rendszerek létrehozásán keresztül – vegyük csak az önvezető autók példáját – a jelenlegi közlekedési rendszerek optimalizálásáig, ahova az okos parkolás is tartozik. De milyen problémákra is nyújt megoldást egy okos parkolási rendszer, hogyan működik a gyakorlatban, és miként érvényesülnek a fent felsorolt smart city célok? 

Az okos parkolás működése

Valószínűleg a legtöbb autós számára ismerős a nem éppen stresszmentes helyzet, amikor hosszasan körözve parkolóhelyre kell vadászniuk, és a végén eltávolodva az eredeti úticéljuktól csak nagyon messze találnak végre egy szabad helyet. A nagyvárosok frekventáltabb részein sokszor szinte lehetetlen szabad parkolóhelyet találni, egy okos parkolási rendszer kiépítése többek között erre a kihívásra nyújt megoldást a parkolóhelyek kihasználtságának optimalizálásával. 

Az okos parkolás alapját a parkolószenzorok adják, amelyek a parkolóhelyeken, útburkolatba süllyesztve kerülnek elhelyezésre, így nem változtatják meg a városképet. A szenzorok érzékelik, hogy az adott helyen parkol-e autó, és ezt az adatot továbbítják egy központi rendszernek. Ezek az adatok többféleképpen is hasznosíthatók: egyrészt a járművezetők valós idejű információt kapnak a hozzájuk legközelebb eső szabad parkolóhelyekről, amellyel jelentősen csökkenthető a városi forgalom, hiszen egyből a szabad helyre navigálnak, és nem autóznak körbe-körbe szabad parkolóhelyet keresve. Ha azzal szembesülnek, hogy nincs, vagy csak nagyon kevés a szabad hely, akár úgy is dönthetnek, hogy másik alternatívát választanak, például a tömegközlekedést. 

Smart city célok és az okos parkolás

Mindezen túl a városvezetés számára is számos előnyt rejt egy okos parkolási rendszer, ugyanis olyan adatokkal gazdagodnak – mint például a parkolóhelyek és ezzel a közterületek valós kihasználtsága -, melyek korábban nem voltak elérhetőek. Az adatokkal felvértezve jobb és megalapozottabb döntéseket tudnak hozni, optimalizálni tudják a közterületek kihasználtságának hatékonyságát, enyhítve az infrastruktúra terheltségét, és ezzel együtt növelve a városlakók elégedettségét.

A parkolás a legtöbb város számára létfontosságú bevételi forrást jelent, ezek az okos parkolással tovább növelhetők.

Többek között növekszik és kiegyensúlyozottabbá válik a parkolóhelyek kihasználtsága, optimalizálhatóvá válik a parkolóellenőrök útvonala, valamint a parkolási szabályokat megszegők célzott ellenőrzésére is lehetőség nyílik riasztások küldésével. Egy ilyen rendszer képes megkülönböztetni a parkolóhelytípusokat is, legyen szó elektromos töltőállomásról, mozgáskorlátozott- vagy rakodóhelyről. A rakodóhelyek kihasználtságának monitorozásával például a rakodásra kijelölt időszakok valós adatok alapján vizsgálhatók felül, így tovább maximalizálva a parkolási bevételeket. 

Ezek csak az okos parkolás közvetlen gazdasági előnyei, ha egy kicsit távolabbról szemlélődünk, közvetett előnyökkel is találkozhatunk: az okos parkolás támogatja a helyi vállalkozásokat is, hiszen könnyebb megközelíthetőséget biztosít az üzletek számára, ami növeli a forgalmukat, illetve további bevételnövekedést jelenthet a városoknak is az újabb vállalkozások vonzásával. Mint azt a bevezetőben is említettük, az okos város megoldásoknak nem csak gazdasági céljai vannak, hanem fenntarthatóság növelő és életminőség javító szerepet is be kell tölteniük. Az okos parkolás ezeknek a kritériumoknak is megfelel, hiszen a gépjárműforgalom csökkentésével egyúttal csökkennek a levegőbe jutó káros anyagok is, valamint alacsonyabb lesz a zajszennyezettség. A tisztább levegőnek és csendesebb környezetnek az elégedettebb városlakók az első számú haszonélvezői. 

Okos parkolás Magyarországon 

A jó hír az, hogy az okos parkolás nem a jövő álma, hanem nagyon is az élhető jelen: már Magyarországon is találkozhatunk ilyen kezdeményezésekkel. A legnagyobb kiépített, élő rendszer Budapest V. kerületében működik, ahol már a teljes kerület foglaltsági adatai elérhetőek az autósok és a városvezetés számára. Emellett egy pilot projekt is fut Budapest XIII. kerületében a Szent István park környékén. Az okos parkolás bevezetése óta hatékonyabbá vált a parkolásüzemeltetés, csökkent a szén-dioxid kibocsátás és zajszennyezés, valamint több száz liternyi üzemanyagot és rengeteg időt spórol az autósoknak heti szinten. 

Ezek a rendszerek már bizonyították megbízhatóságukat és lerakták az első mérföldkövet az okos várossá válás útján ezekben a kerületekben. Gondoljunk csak bele, hogy ha több mint 4900 okos parkolószenzornak ekkora hatása van, milyen pozitív hozadékai lennének, ha a budapesti kerületek és a magyarországi nagyvárosok többségében is bevezetnék az okos parkolást. 

Érdekel okos Város megoldásunk?

Legfrissebb posztjaink