loader image

Üzemanyag drágulás – így csökkentsd az üzemanyag fogyasztást

Uzemanyag arvaltozas blog

Az utóbbi időszakban jelentős üzemanyag drágulásnak lehettünk tanúi, aminek hatására Magyarországon például üzemanyag ár stopot vezettek be. Azonban ez az intézkedés nem tart örökké, így érdemes tudatosabb autózásra – és ezzel együtt az üzemanyag fogyasztás csökkentésére – törekednünk. Cikkünkben először bemutatjuk azokat a főbb tényezőket, amik a dráguláshoz vezettek, majd kitérünk arra is, hogyan érhető el a legkedvezőbb üzemanyag fogyasztás autózás közben. 

Miért drágul az üzemanyag?

Az üzemanyag drágulás egy komplex gazdasági folyamat eredménye, aminek megértéséhez először érdemes megvizsgálni, milyen tényezők vannak hatással a világpiaci árakra, és az utóbbi időszakban milyen események vezettek az árváltozáshoz. A következőekben minél egyszerűbben igyekszünk ezeket felvázolni. 

Benzin világpiaci ára

Talán a legtöbben tudjuk, hogy a járművekben használt benzint nyers kőolajból állítják elő. A benzinnek tehát nincs is igazából világpiaci ára, érdemes inkább az olaj világpiaci árát, és az árváltozásra hatással lévő gazdasági folyamatokat megvizsgálni ahhoz, hogy megértsük, az üzemanyag drágulás okait.

A kőolaj az első számú energiaforrás a világon, mivel kitermelése, szállítása és feldolgozása meglehetősen olcsó. Azonban egy nem megújuló energiaforrásról van szó, így csak véges mennyiség áll rendelkezésre belőle. Ez azt jelenti, hogy mivel egyre kevesebb van belőle, a piaci ár általánosságban növekvő tendenciát mutat. Az olaj kereskedelmi mértékegysége a hordó, ami nagyjából 160 liternek felel meg, és kb. 40 liter benzint lehet belőle előállítani. 

Az olajpiacon többféle kőolaj is jelen van, ezek közül az egyik legfontosabb az úgynevezett Brent olaj (OIL), így az elemzés során ennek az olajnak a világpiaci árát vesszük alapul. De mi is az a Brent olaj, és miért bír ilyen nagy jelentőséggel? A különféle kőolaj típusokat azok minősége és kitermelési helye alapján határozzuk meg. A Brent olajat az Északi-tengeren termelik ki, alacsony sűrűsége és kéntartalma miatt pedig könnyebb feldolgozni, ezért ideális a dízelolaj és benzin előállításához.

A Brent hordónkénti olajárának változása az elmúlt évtizedekben. Forrás: EIA

A Brent nyersolaj átlagárának alakulását megvizsgálva jól látható, hogy bár 2020-ban volt egy jelentősebb csökkenés, 2022-re az ár újra emelkedni kezdett. Az árváltozás fő mozgatórugója a piaci kereslet és kínálat változása, amit nagyban befolyásolnak a világ történései. Természetesen a koronavírus ennek az iparágnak sem kedvezett, így nem is kell olyan messzire visszautaznunk az időben az okok megértéséhez. 

A 2020-ban kezdődő  koronavírus járvány hatására jelentősen csökkent a közlekedés és az utazások száma világszerte. Ezzel párhuzamosan csökkent az olajkereslet is, egyes elemzések szerint 25-30%-kal. A piacon így túlkínálat alakult ki, és az olajkészletek nagymértékben felhalmozódtak. A járványügyi intézkedések enyhítésével a közlekedés és a turizmus újra felélénkült, azonban az olajkitermelés nem tudott visszaállni a koronavírus előtti volumenre, és üzemanyag hiány alakult ki.

Európa üzemanyag árak

Az európai árak emelkedése a fenti tényezők mellett elsősorban az orosz-ukrán háború okozta üzemanyag hiánynak köszönhető. Az ukrán válság előtt Oroszország az EU kőolaj szükségletének több mint negyedét szállította. 

Az európai országok különbözően reagáltak a kialakult helyzetre, többen például Magyarország mellett Szlovénia és Horvátország is befagyasztották vagy maximalizálták az árakat annak érdekében, hogy védjék a fogyasztókat a drágulástól. Más országok, mint Franciaország, Olaszország, Németország és Bulgária az üzemanyagra kivetett adók csökkentésével igyekeztek mérsékelni az árakat. 

Általánosságban az európai árakról elmondható, hogy csak Oroszországban és Fehéroroszországban kell 1 eurónál kevesebbet fizetni az üzemanyagért. Az árak az elmúlt egy évben átlagosan több mint 50 százalékkal emelkedtek: egy évvel ezelőtt egy liter benzinért átlagban 1,30 eurót kellett fizetni az euróövezetben, az idei évben pedig ez már 1,55 euró. Az aktuális európai üzemanyagárakat itt tudod például megnézni. 

Üzemanyag árak Magyarországon

A benzin és a dízel fogyasztói árát Magyarországon két tényező alakítja: a kőolaj világpiaci ára és a forint dollárral szembeni árfolyama. Az előzőekben már foglalkoztunk vele, hogyan alakult a kőolaj világpiaci ára, és sajnos a forint gyengülése sem kedvezett a magyar üzemanyag áraknak.

Magyarországon jelenleg 480 forintban maximalizálták a benzin és a dízel literenkénti árát, az üzemanyag ár stop 2022 októberéig biztosan tart. Azonban ezt a kedvezményt csak a magánszemélyek, a taxisok és a mezőgazdasági gépek tudják igénybe venni. A piaci árakat tekintve megállapítható, hogy 2022 augusztusában eddig a 95-ös benzin átlagosan kb. 200 forinttal múlta felül a hatósági árat.

Hogyan érhető el általában a legkedvezőbb üzemanyag fogyasztás?

A fentieket mérlegelve számolhatunk azzal, hogy a jövőben további üzemanyag drágulás lesz. Ha spórolni szeretnénk, érdemes tömegközlekedésre vagy akár biciklire váltani, de persze sokszor nincs más választásunk, mint autóba ülni. Összegyűjtöttünk pár hasznos tippet, aminek segítségével csökkenthető az üzemanyag fogyasztás. Pluszpont, hogy ezekkel a trükkökkel nem csak a pénztárcánkat, de a környezetet is kímélhetjük.

A műszaki tényezők hatása

Tudtad, hogy egy régi vagy meghibásodott motor átlagosan 4%-kal növeli az üzemanyag fogyasztást, de ha súlyos hibáról beszélünk, akár a 40%-ot is elérheti? Érdemes tehát rendszeresen karbantartani a motort, és nem halogatni a kisebb-nagyobb szükséges javításokat. Emellett nagyon fontos a rendszeres olajcsere is, hiszen ez is segít az üzemanyag fogyasztás csökkentésében. Az olajcsere gyakoriságának szükségessége autónként eltér, de hüvelykujj szabályként elmondható, hogy olajcserét legfeljebb 10.000 kilométerenként vagy évente egyszer kell végezni.

Nem feledkezhetünk meg a gumiabroncsok állapotának ellenőrzéséről sem: a megfelelően felfújt gumiabroncsok szintén javíthatják a fogyasztást. Továbbá érdemes olyan minőségű abroncsot választani, aminek minél kedvezőbb az üzemanyag-hatékonysági besorolása.  

Távolítsuk el a felesleges súlyokat

Az üzemanyag fogyasztást leginkább az autó tömege határozza meg, egy személy (ha 80 kg-mal számolunk) akár fél literrel is növelheti a 100 km-re vetített átlagfogyasztást. Itt nem arra gondolunk, hogy egy hétvégi balatoni kiruccanás alatt inkább tegyük fel a családot a vonatra, és lent találkozunk, hanem arra, hogy érdemes megszabadulni a felesleges csomagoktól és az autóban lévő nehezebb dolgoktól.  

Tervezzük meg előre az útvonalat

Az útvonal megtervezésének több praktikus előnye is van: ha időben elindulunk, higgadtabban, azaz takarékosabban fogunk vezetni. Másrészt az útvonal előzetes megtervezésével elkerülhetjük a hosszabb vagy forgalmasabb utakat. 

A Parker okos parkolás applikáció használatával még üzemanyagot is spórolhatsz.

Szerencsére napjainkban számos applikáció áll rendelkezésre, ami segít a tervezésben. Sok felesleges üzemanyagot égethetünk el azzal például, ha parkolóhelyet keresve feleslegesen kell körözni a városban. A Parker okos parkolás app pont ezt segít elkerülni: az applikációban könnyedén ellenőrizhetjük, hol vannak épp szabad parkolóhelyek. A szolgáltatás jelenleg Budapest V. és XIII. kerületében, valamint Pécsett érhető el.

De vajon mennyit is spórolhatunk átlagosan, ha használjuk az appot? Tegyük fel, hogy hetente kétszer keresünk parkolóhelyet a Belvárosban. Ebben az esetben hatósági árral számolva havi kb. 800 forintot, céges autóval pedig – fogyasztástól és üzemanyag típustól függően – akár 1000-1200 forintot is megtakaríthatunk. Hangsúlyozzuk, ez csak heti kétszeri parkolóhely keresés esetén van így, gondoljunk bele, mennyit spórolhatunk, ha rendszeresen járunk a Belvárosba például a munkahelyünkre. Arról nem is beszélve, hogy még időt is nyerünk, valamint az alacsonyabb CO2 terheléssel a környezetünket és a városlakókat is kíméljük.

Vezetés közbeni teendők

Vezetés közben is rengeteg dolgot tehetünk, aminek segítségével csökkenthető az üzemanyag fogyasztás. Ha például dugóban állunk, kerülni kell a felesleges gázadást. Ne araszoljunk, hanem csak akkor induljunk el, ha az előttünk lévő autó már viszonylag messzebb került tőlünk. Hosszabb várakozás esetén pedig inkább állítsuk le teljesen a motort. Továbbá törekedjünk a higgadt vezetésre, hiszen a hirtelen gyorsulás és fékezés is csak felesleges üzemanyag-pazarláshoz vezet. A klíma folyamatos használata szintén növeli az átlagfogyasztást, ezért érdemes mérlegelni, hogy valóban be kell-e kapcsolni, vagy elég lehúzni az ablakot. 

Emellett arra is ügyeljünk, hogy minél hamarabb váltsunk sebességet, így törekedve a minél alacsonyabb fordulatszámra. A benzines autók a 2000-3000 fordulat, a dízelek pedig az 1500-2500 fordulat tartományban a leghatékonyabbak.

Összefoglalás

Akár rövidebb, vagy hosszabb autóútra indulunk, a fenti tényezőket minden esetben érdemes szem előtt tartani, hiszen ha betartjuk őket, általában elérhető a legkedvezőbb üzemanyag fogyasztás. Ilyen és ehhez hasonló apró lépésekkel, valamint némi odafigyeléssel nem csak a pénztárcánkat kíméljük, de a környezetünket is óvjuk, ami napjaink egyik legfontosabb közös felelősségvállalása.

Érdekel okos Város megoldásunk?

Legfrissebb posztjaink